Finike

Finike

    Finike

    Finike Tarihi Eserler
    Arykanda Antik Kenti
    Kuruluş tarihi tam olarak bilinememekle birlikte Milattan Önce 2000’lerde inşa edildiği tahmin edilen antik kenti 1838’de seyyah Charles Fellows keşfetmiş.

    1971 yılından 2013’e kadar süren kazılar sonucu antik kent tam anlamıyla ortaya çıkmış. Arykanda’ da yan yana bulunan 12 dükkân Helenistik mimarinin imzası niteliğinde.

    Kentin tabanında mozaik evler, üst tarafında agora, meclis olarak kullanılmış odeon, tiyatro ve boyu 117 metreyi bulan bir stadyum bulunuyor.

    Antik kentin daha da yukarılarına çıkıldığında enfes bir manzara ziyaretçileri karşılıyor. Fotoğraf çekmeyi sevenlerdenseniz özellikle gün batımında şehirde bulunan hamam kalıntıları çok güzel kareler veriyor.

    Apollonia Antik Kenti
    Tam olarak hangi yıllara ait olduğu bilinmese de arkeologlar kalıntılardan yolan çıkarak milattan önce 4. yüzyılda kurulmuş olabileceğini tahmin ediyorlar.

    Kentin kim tarafından inşa edildiği de bilinmiyor. L hafine benzer bir kayalığın üzerinde yer alan kentin surları günümüze kadar ulaşabilmeyi başarmış.

    Kentin en belirgin yapıları nekropol bölgesi ve çevresinde bulunan anıt mezarlar.

    Gagai Antik Kenti
    Şehrin adı Helen dilinde “Gaga’nın halkı” anlamına geliyor.

    Kent hakkında çok fazla bilgi yok fakat ismiyle alakalı mitolojik bir öykü var. Kendilerine yeni bir yurt bulmak isteyen Rhodoslular Gagai bölgesine geldiğinde burada bulunan yerli halka “ga, ga, ga” diyerek toprak istediklerine anlatmaya çalışmışlar. Halk onlara istediklerini verdiğinde de kurdukları kente bu ismi vermişler.

    Hes Kodun Hazırsa Hemen Bilet Sorgula
    Rhodiapolis Antik Kenti
    Kumluca’da rastlayabileceğiniz Rhodiapolis Antik Kenti’ni Antalya’daki konumu itibariyle çevrede de etkisi görülen Rodosluların kurduğu kabul ediliyor.

    Kolonileşen Rodosluların sahip olduğu bu kentin adı ise ilk kez Hekataios tarafından anılmış.

    Tiyatro, kilise, nekropol gibi pek çok yapının kalıntılarıyla karşılaşabileceğiniz Rhodiapolis’i ziyaret etmek isterseniz restorasyon süresince ücret ödemeyeceksiniz.

    Doğal Güzellikler
    Suluin Mağarası
    Avrupa’nın en derin mağarası olan Suluinin sınırları bilinmiyor. Amerikalı sualtı araştırma ekibi 90’lı yıllarda mağaraya dalış yapmış fakat 122 metreden aşağıya inememişler. Bu dalgıçlardan sonra dalan bir Alman çift ise mağaradan bir daha çıkamamış. Bu olaydan sonra halk mağaranın uğursuz olduğunu söylemeye başlamış.

    Bugün profesyonel dalgıçlar dışında mağaraya dalma izni verilmiyor. Akdeniz üniversitesinin sualtı ekibi de mağaraya dalmış ancak 50 metre aşağıya inebilmişler.

    Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu mağaraya dalışın oldukça tehlikeli olduğunu ve mağaranın derine indikçe genişlediğini söylüyor.

    Gökbük Kanyonu
    Yaşamın koşuşturmasına kısa bir mola verebileceğiniz mekanlardan biri de Gökbük Kanyonu.

    Antalya’ya uzaklığı 14 km olan kanyon ihtişamı ve güzelliğiyle görenleri büyülüyor.

    Turist ziyaretleri arttıkça daha da işlevsel hale getirilmeye çalışılan kanyon her geçen yıl daha çok ziyareti çekiyor.

    Kanyon etrafında Finike Belediyesi ve yerli esnafa ait birçok dükkân bulunuyor. Bu dükkanlardan yöresel yiyecekler, hediyelikler satın alabilmeniz mümkün.

    Birçok su sporuna uygun ortamı sayesinde Gökbük Kanyonu yılın belli zamanlarında macera severler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.

    Kanyonun ağız tarafında yaklaşık 1 km uzunluğunda bulunan yürüme yolunu adımlarken su sesi eşliğinde şehrin stres ve gerginliğini atmanız mümkün.



    Plajlar ve Koylar
    Gökliman Koyu ve Plajı
    Finike’ye uzaklığı yaklaşık 6 km olan bu koy ve plaj Likyalılar zamanında liman olarak kullanılmış. Bu sebepten Gökliman’da birçok tarihi kalıntı yer alıyor.

    Deniz içi görülebilecek kadar temiz ve berrak. Uzaktan bakıldığında turkuaz bir renkte olan deniz görenleri temizliğine ikna ediyor.

    Finike Belediyesi’ne ait olan bir işletme de koyda bulunuyor. Bu işletme misafirlerin şezlong, güneşlik, yiyecek, içecek vb. ihtiyaçlarını karşılıyor.

    Andrea Doria Koyu


    Finike’ye bağlı bu koyda öyle ahım şahım bir tesis falan yok ama denizi öyle güzel ki gelenler piknik sepeti taşımaya bile razı.

    Üstelik sadece yerli turisti değil yabancı turisti de ağırlayan Andrea Doria Koyu, Caretta Caretta cinsi kaplumbağalara ve Akdeniz foklarına da ev sahipliği yapıyor.

    Yapılacak Aktiviteler


    Adeta bir yeryüzü cenneti olan Fenike küçük bir ilçe olmasına rağmen yapılacak birçok aktivite mevcut.

    Su kayağı, jet ski, dalış gibi su sporlar için oldukça elverişli olan Fenike’de ilginiz dahilinde bir su sporu yapabilirsiniz.
    Limanda gün batımı eşliğinde yürüyüşler yaparak tüm stresinizi atabilir, liman boyunca uzanan restoranlarda Akdeniz’in hafif lezzetlerinden tadabilirsiniz.
    Yeme içme
    Finike’nin en meşhur yiyeceği elbette bol sulu ve lezzetli portakalı. Bunun haricinde Akdeniz’e özgü tüm yemekleri de Finike’de tatmanız mümkün.

    Merkezde bulunan Neşeli Kafe şehrin en işlek kafelerinin başında geliyor. Fiyat-performans bakımından oldukça başarılı olan bu kafede personel ilgisi de üst düzeyde.

    Meat Hot Coffee and Food da Finike’nin başarılı mekanlarından.

    Akdeniz yanı başınızda iken şöyle lezzetli bir balık yemek isterseniz ilk durağınız Neşeli Balık olsun. Ahşap masa ve sandalyeleri ile nostaljik ve salaş bir görünüm yakalamış Neşeli Balık ürünleri ve servis kalitesiyle de oldukça beğeniliyor.

    Konaklama
    Konaklama bakımından Antalya’nın en ekonomik bölgesi olan Finike’de her bütçeye ve zevke uygun konaklama tesisleri mevcut. Her bütçeye ve zevke hitap eden birçok konaklama tesisi bulunuyor.

    Temiz bir denize, bozulmamış doğaya ve binlerce yıllık tarihi birikime sahip olan Finike’de otel fiyatları yaz sezonu dışında 40 TL gibi düşük rakamlardan başlıyor.

    Carpe Diem Gold Finike şehrin en başarılı otellerinden. Bunun yanı sıra Amalos Gold Hotel, Baba Motel, Hasyurt Otel şehirde konaklanabilecek otellerden.

    Alışveriş


    Finike’den yapacağınız alışverişlerin teması genelde portakal üzerine oluyor. Şehirden dönerken kurutulmuş portakallar, meyve suları, ev yapımı reçeller alabilirsiniz. Bunun yanında köy pazarlarından ev eriştesi, marmelat gibi el emeği birçok ürüne ulaşabilirsiniz. Ayrıca Gökbük Kanyonu civarındaki satıcılardan küçük hediyelikler satın alabilirsiniz.

    Eğlence ve Gece Hayatı
    Tatil beldesi olmasına karşın şehirde gece hayatı oldukça sakin diyebiliriz. Finike’de gece hayatı genelde parklarda ve kafelerde geçiyor.

    Alkollü eğlence mekanları ise oldukça az. Bu tür eğlencelere otellerin barlarında ya da sayıları çok az olan alkollü eğlence mekanlarında ulaşabilirsiniz.

    Fakat şehrin geceleri en hareketli olduğu dönem festival zamanı. Finike Uluslararası Portakal Festivali’nde şehre birçok farklı sanatçı ve eğlence alternatifleri geliyor. 7 gün süren festival haziranın son; temmuz ayınınsa ilk günlerinde düzenleniyor.

    Finike’ye Nasıl Gidilir?


    Şehre hava ve karayolu ile ulaşım sağlamak oldukça kolay.

    Havayolu ile gelmek isterseniz eğer öncelikle Antalya Havalimanı’na gelip, buradan Havaş, taksi veya toplu taşıma ile Antalya merkeze ulaşıp, sonrasında Finike’ye karayolu ile 1,5 saat gibi bir sürede ulaşabilirsiniz.

    Antalya Otogar’dan minibüs ve otobüsler mevcut. Metro Turizm, Pamukkale, Kamil Koç, Has Turizm gibi firmalar şehre sefer düzenliyorlar. Bunların haricinde yerel firmalardan olan Güney Akdeniz Seyahat, Alanyalılar, Batı Antalya gibi firmalara da şehre ulaşmak mümkün.
     
    Finike ilçesinde tatilfeneri.com olarak villa kiralama ve konaklama hizmeti vermekteyiz sitemizde bulunan kiralık villalar siz tatil severlerin villa kiralama konusundaki  bütün ihtiyaçlarını tam anlamıyla gidermektedir kategorilerimizde bulunan  kiralık villaların bazıları şu başlık altında toplanmaktadır balayı villaları korunaklı muhafazakar villalar özel havuzlu villalar sıcak havuzlu villalar jakuzili villalar uygun fiyatlı ekonomik villalar lüks villalar deniz manzaralı villalar olarak kategorilerimizden bakabilirsiniz.